Welkom bij Lunteren.nl

Wandelen in Lunteren 

Wandelaars
kunnen in Lunteren
hun hart ophalen

55
+8
+6

heerlijke wandelroutes dicht bij huis


In het Luntersche Buurtbosch zijn vijf wandelroutes uitgezet, variërend van 2,4 tot 13,6 km, uitgezet langs alle mooie en bijzondere plekken in het bos. De routes starten op de kruising van de Van den Hamlaan/Bosrand/Boslaan en ook bij de ingang naar De Koepel, tegenover de Lunterse Boer. Volg de gekleurde pijlen op de houten paaltjes. Honden zijn toegestaan mits aangelijnd. In het deel van het bos ten westen van de Molenweg mogen honden onder appèl los lopen. 

www.hetluntersebuurtbos.nl


  • Luntersche Buurtbosch
  • + De Goudsberg
  • + Lunterse Boer
  • + Fislerwoud
  • + Wekeromse Zand

Aardige wandeling door het Buurtbosch. Curieus aan dit door notaris van den Ham verwezenlijkte bos is de padenstructuur. Zij vormen samen een tekening van een tak met bladeren. Op een landkaart of vanuit de lucht is de vorm nog enigszins herkenbaar, voor de wandelaar is het veel extra meters om van A naar B te lopen. Door dit aparte lanenpatroon en door de bijzondere ontstaansgeschiedenis is dit Luntersche Buurtbosch inmiddels een rijksmonument. Bezienswaardigheden langs de route zijn het Pinetum (op de Boslaan even afwijken van de route, ingang tussen Lunterse Boer en Bosbad) en de uitzichttoren De Koepel op de Galgenberg. De Koepel is in het zomerseizoen te bezoeken. Daarvoor kunt u terecht bij koepelbeheerder die naast De Koepel woont.

  • 5,1 km
Mooie boswandeling over de toppen van het Veluwe massief bij Lunteren. Ruim een eeuw geleden stonden er nog geen bomen op de heuvels en boden ze vrij zicht over de Gelderse Vallei. Nu liggen de toppen half verscholen in het lover, maar gelukkig kan er nog op een aantal plekken worden genoten van een mooi uitzicht. Met name bij de nieuwe Hessenhut boven op de Goudsberg en bij de notarisbank, dichtbij het Middelpunt van Nederland. In de grote zandgroeve is in de loop der jaren een bijzondere vegetatie ontstaan. Tegen het einde van de wandeling passeert u aan de voet van de Goudsberg enkele afgravingen. Daar is in het begin van de 20ste eeuw zand weggehaald voor de bouw van het kippenlijntje: de spoorlijn Ede- Barneveld. Destijds liep er een speciale aftakking van het spoor naar de zandgraverij om het zand gemakkelijk te vervoeren.
  • 8,2 km
Deze wandelroute gaat door een afwisselend gebied. U loopt door het Buurtbosch, langs en door de Lunterse Eng en twee keer steekt u de Hessenweg over. U komt langs de nieuwe Hessenhut, het Middelpunt van Nederland en langs de grote zandgroeve richting het Wekeromse Zand. Deze wandelroute gaat door een afwisselend gebied. U loopt door het Buurtbosch, langs en door de Lunterse Eng en twee keer steekt u de Hessenweg over. U komt langs de nieuwe Hessenhut, het Middelpunt van Nederland en langs de grote zandgroeve richting het Wekeromse Zand. U komt onderweg grafheuvels tegen, u loopt langs delen van de langste nog zichtbare wildwal van Nederland en u kunt een kijkje nemen bij de Germaanse Put, een diepe kuil waaruit de boeren uit de omgeving water haalden. Om de bron bereikbaar te houden is rond 300 voor Christus een holle boomstam ingegraven, waardoor het een echte put werd. Als u weer terug bent in het Buurtbosch komt u langs het Pinetum en even verder De Koepel om tenslotte af te dalen naar het dorp Lunteren.
  • 13,6 km
Ommetje door een vlak gedeelte van het Buurtbosch, dichtbij het dorp Lunteren. Dit deel was al eerder bos dan het Buurtbosch. Het Fislerwoud was vroeger eigendom van de familie Reiger, die in Ederveen op de Bruinhorst woonde. Zij lieten het terrein als ‘plantsoen’ inrichten om een eind te maken aan de twisten tussen burgers die het wilden gebruiken om te sprokkelen en de boeren die er liever heide voor hun schapen zagen. Midden in het gebied komt u langs de paaskolk, een natuurlijke poel met een waterdichte leemlaag die destijds gebruikt werd om de schapen te laten drinken en te wassen voordat ze werden geschoren. Aan het begin van de wandeling loopt u langs twee andere poelen. Inmiddels hebben die een betonnen bodem en zijn speciaal aangelegd als eendjesvijver. ‘Even naar de eendjes gaan’ is een begrip in veel Lunterse gezinnen.
  • 2,4 km
Een rustig wandelgebied waarin nog een flink stuk open stuifzand met indrukwekkende vergezichten. Het Wekeromse Zand is één van de weinige plekken in Nederland waar het stuifzand nog in beweging kan komen als het hard waait. De unieke open zandvlakte is niet alleen om doorheen te wandelen, maar is ook van belang voor de diverse bijzondere planten en dieren die in of rond het stuifzand leven. Bij de vijfsprong, dichtbij een Celtic Field –één van de grootste van Nederland– is een boerderij uit de ijzertijd gereconstrueerd. Ook kunt u daar zien hoe een akkertje uit de ijzertijd er ongeveer uitzag. Een mooie en informatieve plek waar u ook even kunt uitrusten. Op de website van het Geldersch Landschap & Kasteelen www.glk.nl is een specifieke folder over dit gebied te downloaden.
  • 6,7 km
8
+6
+5 +5

mooie Klompenpaden


Ontdek het mooie buitengebied van Lunteren. Wandelen over zandwegen, door weilanden, langs bossen en oude akkergronden. De combinatie van natuur en cultuur bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Op klompenpaden.nl vindt u de mooiste wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Geniet tijdens uw wandeling van de rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur.

• Honden verboden
Klompenpaden lopen gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden.

• Onverharde paden
Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. In geval van regen wordt waterdicht schoeisel aanbevolen.

  • + Valkschepad
  • + Turfvelderpad
  • + Beek- en Bultpad
  • + Kreelsepad
  • + Meulunterenpad
  • + Nederwoudsepad
Ontdek het fraaie boerenland van De Valk en omgeving, een gebied met een rijke en lange bewoningsgeschiedenis. "Een heerlijk stukje gronds", schreef dominee Heldring in 1840. Klompen aan, rugzak op en gaan!

  • 11 km
  • Blauwe markering
  • U kunt de route combineren met het Beek- en Bultpad of het Meulunterenpad
  • www.klompenpaden.nl/klompenpad/valkschepad/
  • Start: Theetuin 't Schuurtje, Hoge Valkseweg 35
Wandelen door weilanden, langs beken, over dijken en langs akkerranden in het prachtige buitengebied van Ederveen. Ontdek het mooie buitengebied van Ederveen. Wandelen door weilanden, langs beken en over boerenerven. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van natuur en cultuur bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan! Start: Dorpshuis De Zicht, Marktplein 10, Ederveen https://klompenpaden.nl/klompenpad/turfvelderpad/

  • 13 km
  • Rode markering
  • Het Turfvelderpad kan gecombineerd worden met het Doesburgermolenpad (Lunteren), Daatselaarpad (Renswoude), het Nederwoudsepad (Renswoude) en het Jufferpad (Renswoude). Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.
  • Start: Dorpshuis De Zicht, Marktplein 10, Ederveen
  • www.klompenpaden.nl/klompenpad/turfvelderpad/
Wandelen langs beken met verrassende vergezichten over het agrarische land. Ontdek het afwisselende landschap van Wekerom. Wandelen langs oude landbouwgronden, grotendeels onverharde paden, over de Wekeromse Bult met een prachtig vergezicht over de Gelderse Vallei. Het agrarisch gebied valt hier in alle rust te beleven. Klompen aan, rugzak op en gaan! Start bij het Kulturhus in Wekerom en kom er na de wandeling een heerlijke kop koffie drinken!

Rondwandeling: Het Beek- en Bultpad (9 km)
Markering: Paarse markering
Startpunt: Kulturhus Wekerom, Dorpsplein 1, Wekerom. Startpaneel t.o. Evekinkweg 15, Wekerom
U kunt het Beek en Bultpad combineren met het Valkschepad. Eventuele overstappunten zijn op de kaart aangegeven en ter plekke in het veld.
Honden verboden: Het wandelpad loopt gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden. De brochure is bij het Kulturhus Wekerom verkrijgbaar.
www.klompenpaden.nl/klompenpad/beek-en-bultpad/
Ontdek het prachtige buitengebied van Ede. Wandelen door een klein, oud landbouwgebied met vennen te midden van een groot heidegebied, oude zandverstuivingen, hoge stuifduinen, eeuwenoude grafheuvels en de stuwwallen van de westelijke Veluwe. Klompen aan, rugzak op en gaan! Start: Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a, Ede https://klompenpaden.nl/klompenpad/kreelsepad/

  • 14 km
  • > Blauwe markering
  • Startpunt: Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a in Ede
  • U kunt het Kreelsepad combineren met het Doesburgermolenpad, het Eeskooterpad (Otterlo) of het Molenbeeksepad (Renkum).
  • x
Ontdek het mooie buitengebied van Lunteren. Wandelen over zandwegen, door weilanden, langs bossen en oude akkergronden. De combinatie van natuur en cultuur bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan! Wandeling: het Meulunterenpad (12 km) Route verkorten: U kunt de route verkorten tot 7 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd. Route verlengen: U kunt de route verlengen tot 22 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd. Startpunt: Hotel/Eethuys De Wormshoef, Dorpsstraat 192 te Lunteren Openbaar vervoer: Treinstation Lunteren. Bushalte De Wormshoef in Lunteren. Opstappunt: Treinstation Lunteren. IJzertijdboerderij, kruising Vijfsprongweg en Hoge Valksedijk in De Valk. Markering: Groene markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen. Route combineren: U kunt het Meulunterenpad combineren met het Valkschepad, het Doesburgermolenpad en het Nederwoudsepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.
Wandelen door de weilanden, landgoederen en langs delen van de Grebbelinie in de Gelderse Vallei. Ontdek het mooie buitengebied van Lunteren. Wandelen door het agrarisch gebied, over landgoederen, langs boerenerven en beken. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan! Wandeling: het Nederwoudsepad (14 km) Startpunt: Camping de Grebbelinie, Ubbeschoterweg 12, Renswoude Markering: Gele markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen. Routes combineren: Het is mogelijk het Nederwoudsepad te combineren met het Daatselaarsepad, het Turfvelderpad, het Meulunterenpad en het Jufferpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld. Horeca onderweg: Camping de Grebbelinie, Ubbeschoterweg 12, Renswoude Rustpunt Hoeve Klein Sprakelaar, Schansweg 9, Lunteren
+8
+6
55

wandelroutes rondom de Goudsberg


Er is maar één manier om het Lunterse Buurtbos op de Goudsberg te leren kennen: lopend. Negen ontdekkingstochten in dit uitgestrekte gebied liggen op de wandelaar te wachten. De routes variëren in lengte, van 1,7 km (Middelpunt) tot 6,2 km (Wekeromse Zand). Let op: alleen in het Fislerwoud en rond de Eendjesvijver mogen honden los lopen!

Rondje Middelpunt (1,7 km)
Rondje Celtic Fields (2,6 km)
Rondje Wekeromse Zand (6,2 km)
Rondje Lunterse Boer (3,4 km)
Route Belmont (2,4 km)
Lange route Buurtbosch (5,1 km)
Korte route Buurtbosch (2,1 km)
Route Uilenbos (4,6 km)
Route Goudsberg (4,4 km)

www.middelpuntvannederland.nl


55
+8
+6


in de omgeving van Lunteren

  • Ginkelse Heide
  • + Lunteren Scherpenzeel
  • + Natuurcentrum Veluwe
  • + Tegelroute
  • + Grebbelinie Wandeltocht
Afgewisseld met ruig bos is de Ginkelse Heide het mooiste heidegebied rondom Ede. Je vindt er zelfs nog twee schaapskuddes. Om even uit te rusten is Natuurcentrum Veluwe dan de ideale stopplaats. Tip: sla de ernaast gelegen natuurtuin niet over! Op de Ginkelse Heide vonden in september 1944 de geallieerde luchtlandingen plaats in het kader van Operatie Market Garden. www.routeyou.com

  • 40 km
  • > Klik hier om de fietsroute te downloaden
  • x
  • Horeca onderweg: x
  • x
Deze route gaat vanaf de Veluwerand bij Lunteren in westelijke richting door de Gelderse Vallei naar Scherpenzeel. Veel kleine wegen zijn in de Gelderse Vallei geasfalteerd, maar gelukkig niet allemaal. Laat je verassen door het kleinschalige afwisselende landschap. Bekijk de activiteiten van de landbouwers en veehouders van dichtbij. De route komt ook langs ‘Bruinhorst’, een klein kasteeltje bij Ederveen. Daarna bereiken we de eerste voorpost van de Grebbelinie: Fort Daatselaar. 16KM https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/3773951/recreatieve-wandelroute/lunteren-scherpenzeel

  • 40 km
  • > Klik hier om de fietsroute te downloaden
  • x
  • Horeca onderweg: x
  • x
Afgewisseld met ruig bos is de Ginkelse Heide onbetwist het mooiste heidegebied tussen Lunteren en Ede. Je vindt er zelfs nog twee schaapskuddes. Om de benen even rust te geven is Natuurcentrum Veluwe (sla de natuurtuin niet over!) dan de ideale stopplaats. Van hieruit zijn het hele jaar door allerlei tochten, met of zonder gids, te maken. Raadpleeg de kalender. www.natuurcentrumveluwe.nl

  • 40 km
  • > Klik hier om de fietsroute te downloaden
  • x
  • Horeca onderweg: x
  • x
Ze geven een bijzonder tintje aan Lunteren, de tegeltableaus aan de huizen in het dorp. Bijna 60 zijn het er inmiddels. Initiatiefneemster Marike Bouman nam in 2010 een flink aantal plaatselijke kunstenaars mee op een keramische reis die Lunteren een nieuwe naam zou opleveren: Tegeldorp. De diverse kunstenaars zorgen voor zeer gevarieerde tegels, uniform van grootte maar zeer verschillend zowel qua vorm en kleur als qua opmaak. De route kan zowel lopend als met de fiets worden gevolgd. De routebeschrijving is verkrijgbaar bij de ReadShop, Dorpsstraat 119. www.mariekebouman.nl

  • 40 km
  • > Klik hier om de fietsroute te downloaden
  • x
  • Horeca onderweg: x
  • x
Wie de Lunterse Beek volgt komt vanzelf in Renswoude. Hier voert de Grebbelinie Wandeltocht de wandelaar al jaren over de dijkjes en langs de kazematten van de Grebbelinie. De routes zijn vernieuwd en ook de startpunten zijn gewijzigd. Op die manier kan optimaal gebruik worden gemaakt van de wandelvoorzieningen en het nieuwe Grebbelinie Bezoekerscentrum in het Fort aan de Buurtsteeg 2 Maandag tot en met zondag van tien tot vijf uur kan gestart worden voor de 10, 15, 30 en 40 km. www.grebbeliniebezoekerscentrum.nl

  • 40 km
  • > Klik hier om de fietsroute te downloaden
  • x
  • Horeca onderweg: x
  • x
55
+8
+6


gevarieerde tips

Welke route je ook neemt, het hoogteverschil zal je voelen in je kuiten


  • + IVN
  • + Visit Veluwe
  • + Trage Tocht
  • + Met een gids het bos in...
  • + GPS Dropping
  • + Geografisch wandelen
De Gelderse Vallei

Langs de Barneveldse beek ligt een afwisselend beekdallandschap dat door de Barnevelders het Paradijs wordt genoemd. De wandeling voert langs bosjes met Bosanemonen, meanderende beekjes, akkers op dekzandruggen en vochtige heideveldjes.
Deze IVN wandeling hoort bij het boek Natuur in Nederland van Frank Berendse.

IVN Barneveld/Lunteren, de plaatselijke afdeling van IVN, laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk de natuur is. Via diverse natuuractiviteiten, cursussen en projecten maak je op een aardige, leerzame manier kennis met al het moois dat de natuur in en rond Lunteren te bieden heeft. Ook als je meer wilt leren over vogels, planten of natuurfotografie kun je bij IVN terecht.

  • 5,5 km
  • https://www.ivn.nl/routes/id:1841&locatie:lunteren&result:de-gelderse-vallei
Plan je eigen route via knooppunten. https://www.visitveluwe.nl/routes-op-de-veluwe/wandelplanner

  • 40 km
  • > Klik hier om de route te downloaden
  • x
  • Horeca onderweg: x
  • x
Het gebied rond Lunteren werd meerdere keren door een medewerker van Wandelnet genoemd als mooi wandelgebied. En na het lopen van deze Trage Tocht kan ik dat alleen maar beamen. Aan de rand van de Veluwe ligt Lunteren en al snel duik je de mooie statige bossen in. Over glooiende zandwegen en langs statige beuken loop je in de Goudsberg naar de uitzichttoren de Koepel. Nu tussen de boomkruinen maar ongetwijfeld vroeger hoog boven de begroeïng staat het architectonisch fraaie bouwwerk. Maar er is meer afwisseling door mooie onverharde wegen, bij bossen, over weidegebieden en langs het Wekeromse Zand. Als toetje het uitzicht over de Celtic Fields vanaf een kleine uitkijktoren, een Germaanse Put en tenslotte het Middelpunt van Nederland, tenminste zo wordt het aangeduid al zijn de meningen hierover verdeeld. Het is een mooi stukje Nederland, vol afwisselende landschappen met bijzondere historische hoogtepunten met natuurlijk overwegend zandwegen waarover je loopt.

https://www.ambulare.nl/trage-tocht-lunteren-wandelen-naar-het-middelpunt-van-nederland/
Het Luntersche Buurtbosch gaat door op de weg die vorig jaar is ingeslagen: boswandelingen onder leiding van een gids. Je komt dan op plekken waar je anders misschien niet zo gauw zou komen. Bovendien steek je wat op over het bos en zijn bewoners. De wandelingen duren anderhalf à twee uur en de bospaden, met soms een kleine helling of afdaling, zijn over het algemeen goed te belopen. Deelname is gratis voor leden van de Vrienden van het Luntersche Buurtbosch, niet-leden betalen twee euro. Vooraf aanmelden (per mail: vrienden@buurtbosch.nl) is niet verplicht, maar voor de organisatie is het wel handig het aantal deelnemers te weten. www.buurtbosch.nl

  • 40 km
  • > Klik hier om de fietsroute te downloaden
  • x
  • Horeca onderweg: x
  • x

Ga mee op avontuur en geniet al rijdend van de mooi Veluwe. De Veluwse Safari Express vertrekt vanuit Otterlo en maakt een mooie tocht van ruim 12 km door het bekende gebied ''De Planken wambuis'' en de Mossel. Het leefgebied van de wilde paarden, Spaanse runderen, herten en zwijnen. Als het weer het toe laat gaan de zeilen open.

Tijd om de benen te strekken, we maken een tussenstop bij een uitkijktoren op de Valenberg het uitzicht zal je verwonderen! De chauffeur van de Safari express reserveert een lekker drankje op de motorkap van de 4x4.

Na de pauze word de rit vervolgt en rijden over een open veld langs theehuis de mossel, een boerderij uit het jaar 1863, wat op zich al een bezienswaardigheid is. Langs heide velden en uitgestrekte bossen gereden komen we aan bij een uitgestrekte zandverstuiving waar de safaritocht dan ook eindigt en de GPS Dropping kan gaan beginnen.

Na een uitgebreide uitleg over de GPS wordt er een snack en flesje water uitgedeeld zodat u en uw gasten veilig te voet de natuur in kunnen.
www.beeksehoeve.nl/activiteiten/safari_trein/safari_dropping_1

Afstand: wop 24 / 25 3 km totaal. Heen en terug 6 km. Rolstoelvriendelijk: De beide wildobservatieplaatsen zijn bereikbaar voor mindervaliden en invaliden per auto vanaf de N304. Hiervoor is een ontheffing van de gemeente Ede nodig. De wildobservatieplek is aan de linkerkant. Er is geen aangelegde parkeerplaats. Door een oprijconstuctie kan men tot op de uitkijktoren komen. Wildobservatieplaats De Mossel is bij natte weersomstandigheden niet goed bereikbaar. Het bospad is meestal erg modderig. Er liggen vaak takken. Grond voor de wop erg omgewoeld. Start: Neem vanuit Ede de N304 richting Apeldoorn. Na 5 km bij bordje 's Heerenloo rechts afslaan. Rechts is de parkeerplaats. Rondje Wildobservatieplaatsen: Te voet of op de fiets het betonnen fietspad of naast liggend zandpad volgen. Passeer na bijna 1 km aan de linkerhand een klokbekergraf. Kort daarna bij de kruising met paddestoel rechtdoor. (richting Mossel) Totale afstand ongeveer 2 km (30 minuten lopen) tot wop Valenberg aan de linkerhand. Loop na het bezoek van de brug af en ga links af. Ga net voor het wildrooster op de scheiding van bos en weide rechts af. Ongeveer 80 meter verder ligt links de observatieplaats. Vanaf de parkeerplaats tot hier is ongeveer 3 km. Het pad naar de wop is vaak erg slecht. De wildobservatieplaats wordt gevormd door een eenvoudige houten ballustrade met een bankje. Men kijkt uit over een voormalige akker van de oude boerderij De Mossel. Deze akker ligt tegen de achterzijde van de Hindekamp aan. (zie wop 20) De overgang tussen beide gebieden is afgerasterd en een rustgebied. Neem dezelfde weg terug. Dit is een korte route om beide wop's in éen keer te bezoeken. (6km)

https://www.geografischwandelen.nl/wild-kijken-1/wop-24-en-25-valenberg-en-mossel
+2
+7
+6

Kunst wandelroutes

In het centrum van Ede bevindt zich een collectie kunstwerken van hoge kwaliteit, gemaakt door lokale artiesten en door kunstenaars met internationale bekendheid.


De beelden liggen op loopafstand van elkaar en zijn te ontdekken via drie karakteristieke online wandelroutes die ook eenvoudig te combineren zijnDe drie kunstwandelroutes in het centrum van Ede zijn voor iedereen toegankelijk en leiden je van kunstwerk naar kunstwerk. De komende jaren worden nieuwe kunstwerken toegevoegd aan de kunstroutes.


● Kunstroute Centrum Ede
Een wandelroute langs pleinen en winkels in het centrum van Ede met verrassende sculpturen, kunstwerken, fonteinen en Street Art van nationale en internationale artiesten. Tijdens de route leer je meer over bekende kunstwerken zoals het Blauwe hondje, maar ook over nieuwe schenkingen van het HvA cultuurfonds zoals Meridiana en Herr Heinrich Heine.

● Kunstroute Stadspark Ede
De tweede route is een meer ‘groene’ route langs de kunstwerken in en nabij het Stadspark. In deze route is het nieuwste kunstwerk Stalagmite 3 van Carlo Borer opgenomen. Ook ontdek je tijdens de route het verhaal achter de Zaaier bij de Trapakkers en de kleurrijke bronzen beelden Chico y Chica.

● Kunstroute Bospoort
Route Bospoort combineert de grondspots en luisterverhalen van Bijou Bospoort met kunstwerken die zijn geschonken door het HvA cultuurfonds.

De kunstroutes zijn online te bekijken via www.bezoek-ede.nl/kunstroutes. Een folder met de drie kunstroutes is verkrijgbaar bij het VVV informatiepunt in Cultura, Molenstraat 45 in Ede. Op de grondtegels bij de kunstwerken langs de routes staan QR codes die verwijzen naar www.bezoek-ede.nl/kunstroutes.